Låsringar, stoppringar, stoppskruvar, spårryttare, starlock och kilar

Det finns en mängd olika produkter som kan användas för att låsa något vid exempelvis en axel. Den vanligaste är kanske en låsring, även kallad segersäkring, men det finns fler varianter, stoppring, spårrytare, starlock, stoppskruv och olika typer av kilar.

På filmen och i texten nedan går vi igenom de vanligaste typerna som vi har i vårt soritiment på Kilremslagret.

Låsring, segersäkring (SGA & SGH)
Det finns två typer av låsringar, de som har öronen utåt (SGA) låser inåt mot axeln. Den andra typen har öronen inåt (SGH) och ligger i ett utvändigt spår. Ett vanligt användningsområde för låsringar eller segersäkringar som de även kallas är att låsa fast ett lager så det ligger i rätt position på en axel eller ett lagersäte.

Stoppring
En stoppring används ofta för att hålla något på rätt position på axeln. Stoppringen är större och kraftigare än en låsring och den fäster mot axeln med hjälp av en stoppskruv.

Stoppring

Spårryttare
Spårryttare är tillverkade av ett fjädrande material. Spårryttaren förhindrar att kullager, brickor, hjul eller andra delar rör sig i sidled på axlar eller rör. Spårryttaren monteras fast på axeln i ett svarvat spår och liknar en bricka, men har en öppning något mindre än diametern på spåret, för att stanna kvar. Den används med fördel där du behöver låsa något mitt på en axel (spårryttaren behöver inte träs på axeln).

Spårryttare

Starlock/låsbricka
Starlock är en stjärnformad låsbricka och träs över axeln och låser därmed även mot axeln, vanlig på exempelvis barnvagnar. Skall ses som en engångsprodukt då den blir försvagad när den avlägsnas.

Starlock

Stoppskruvar
Stoppskruvar fäster mot objekt mot axeln och det kan vara stoppningar, lager, bussningar mm som använder sig av stoppskruven för att låsa.

Stoppskruv

Kilar
Kilar kan ha olika former, halvmåne och avlånga, de kan även ha olika namn, woodruff, krysskil, plattkil. För att identifiera en kil så mäter du längd och bredd. De kan ibland vara slitna så det kan vara svårt att få ett korrekt mått, de finns även i tum (dock ej i vårt sortiment).

Behöver du hjälp att hitta rätt?
Fyll i formuläret så hjälper vi dig
1B- > P > Kilremslagret > Produkter

Kontakta gärna mig angående:

Bifoga beskrivande bilder till oss för att underlätta identifieringen

Maximum file size: 516MB

Hur kan vi nå dig för att följa upp?

Rensa