Släpvagnsguiden – Råd innan du köper

Här följer några råd till dig som funderar på att köpa släpvagn!

Här hittar du även länken till släpvagnskalkylatorn hos Transportstyrelsen, där kan du enkelt se om din bil får dra den tilltänkta släpvagnen.

Storlek på vagnen

Börja alltid med att utgå från ditt behov. Vad ska du använda vagnen till, vilken typ av last är det som du vill frakta? För att veta vilken storlek du behöver på din vagn är ett tips att helt enkelt mäta lasten. Vill du få plats med två skotrar, är det mest buskar och ris från tomten, byggmaterial osv. Mät din last, längd och bred men även höjden kan vara intressant för att du ska veta att du får plats med det du tänkt!

Fundera även på om din last är känslig för väder och vind, då kan du behöva en kåpa på din vagn.

Kontakta gärna en släpvagnsförsäljare och beskriv ditt behov, de brukar veta vilken storlek på vagn som behövs för olika laster.

Behörighet och vikt

Det är viktigt att du kollar vad du får dra med din dragbil, dvs vagnens totalvikt. Den här informationen hittar du i registreringsbeviset till bilen. Vagnens totalvikt hittar du på vagnens typskylt som du hittar framtill eller baktill på vagnen.

  • Vagnens totalvikt är vagnens hösta tillåtna totala vikt inklusive last och eventuell kåpa.
  • Vagnens lastvikt är den maximalt tillåtna vikten vagnen får ta i last. Kom ihåg att vikten på en eventuell kåpa måsta räknas med i lastvikten.

Kom även ihåg att ditt körkort och ditt dragfordons totalvikt spelar in. Totalvikten på ditt dragfordon plus ditt släpfordon får inte överstiga 3 500 kg om du inte har utökade behörigheter på ditt körkort.

Släpvagnskalkylatorn
Om du tycker att detta verkar krångligt kan du gå till transportstyrelsens släpvagnskalkylator och knappa in registreringsnumret på ditt dragfordon och på släpet och se om du får köra ekipaget och hur mycket du får lasta.

Tillbehör

Det finns en mängd tillbehör till släpvagnar. Det mesta går att eftermontera men en del saker är bra att ha med direkt från start om du köper en ny vagn, exempelvis kåpa och bakgavel som kan bli dyrare vid eftermontering.

Andra exempel på tillbehör är lastgaller, extra lastöglor, olika typer av lastskydd för golv och baklem, LED-belysning samt sommar och vinterdäck med aluminiumfälg för att nämna några vanliga tillbehör. Ett viktigt och smart tillbehör som vi gärna vill nämna är en springsecure som är en extra säkerhetsspärr som automatisk klickar in när du öppnar kåpan.

Även här är det bra att ta kontakt med en duktig släpvagnssäljare för att få hjälp med hur man ska tänka.

Köp av begagnad vagn

Om du tänkt köpa en begagnad vagn finns det några saker du bör kontrollera.

  1. Kolla så att balkar och ram är raka, detta är svårt och dyrt att laga.
  2. Kontrollera slitagedelar och bromssystem och fråga när och om dessa delar är bytta (påskjutsbroms, bromsbackar mm).
  3. Är vagnen besiktigad och fick den några nedslag.
  4. Belysning, funkar alla lampor.
  5. Kolla insidan på vagnen, trägolvet, lastöglor och eventuell kåpa.
  6. Kolla vagnens registreringsnummer hos en återförsäljare. Då får du fram pris på eventuella reservdelar och framförallt att det går att få tag på reservdelar. Om det är en äldre vagn finns det risk att reservdelar inte längre går att få tag på.

Avslutande tips och trix

När det gäller släpvagnar så följer ofta pris och kvalité varandra. Så en något dyrare släpvagn som är välskött och i bra skick håller andrahandsvärden väldigt bra och det gör att leasing eller avbetalning kan vara ett bra finansieringsalternativ om du vill köpa en ny vagn i det högre prissegmentet.

Om du däremot känner att du bara ska köra vagnen några gånger per år kan det vara bättre att sikta på en billigare vagn.

Behöver du hjälp att hitta rätt?
Fyll i formuläret så hjälper vi dig
61- > P > Försäljning Släpvagnar - 4P

Intresseanmälan

Hur kan vi nå dig för att följa upp?

Rensa