Byta påskjutsdämpare på släpvagn, husvagn eller trailer

Påskutsdämparen eller svängningsdämparen som den även kallas kan se lite olika ut beroende på vilket typ av påskjut som sitter på just din vagn. Men principerna är de samma och sättet av att byta de olika typerna av påskjutsdämpare är väldigt likartade. Därför hoppas vi att du ska ha nytta av den här instruktionen oavsett vilken typ som sitter på din släpvagn, husvagn eller trailer.

Här följer en kort instruktionsfilm som visar hur du själv kan byta påskjutsdämparen. Under filmrutan har vi även en beskrivning med text och bilder om du hellre föredrar det.

1, Lossa kulkopplingen

För att få loss påskjutsdämparen behöver du först lossa på kulhandsken eller kulkopplingen som den även kallas. Lossa bultarna till kulkopplingen (Kulkopplingar kan se lite olika ut och ha bultar på olika ställen). För att komma åt den bakre bulten behöver du kränga av bälgen.

2, Lossa den bakre bulten

När kulkopplingen är borta är det dags att lossa på den bakre bulten som är den som håller påskjutsdämparen på plats inne i röret.

3, För ut dämparen

När bultarna är borta kan du föra ut påskjutsdämparen, den kan vara svår att få grepp om så en mindre tång brukar fungera bra som hjälpmedel.

4, För in den nya dämparen och lås den

När du för in den nya dämparen behöver du passa in hålbilden, så hålet i dämparen hamnar mitt för det bakre hålet. Lås fast dämparen med den bakre bulten. Därefter är det bra om du låser fast dämparen med en sprint eller bult i det främre hålet innan du sätter tillbaka kulhandsken. Här brukar man behöva vrida dämparen för att passa in den så att du kan trycka dit den främre bulten.

6, Sätt tillbaka kulkoppling

Kulkopplingen sätt tillbaka och låses på samma sätt som när du tog loss den. Glöm inte att trä över bälgen över bulten.

7, Smörj påskjutet

Smörj påskjutet med hjälp av fettnipplarna som sitter på påskjutet. Här behöver du en fettspruta, så låna av en granne om du inte har en egen.

Behöver du hjälp att hitta rätt?
Fyll i formuläret så hjälper vi dig
54- > FP > Reservdelar Släp

Fyll i de uppgifter du har om Reservdelen du söker

Bifoga beskrivande bilder till oss för att underlätta identifieringen

Maximum file size: 516MB

Hur kan vi nå dig för att följa upp?

Rensa