Byta bälg/damask på släpvagn

Att byta bälg eller damask som den även kallas på påskjutet på en släpvagn, husvagn eller trailer är ganska enkelt och tar inte så många minuter. Bälgen har till uppgift att skydda påskjutsdämparen från smuts och fukt, som annars kan leda till betydligt dyrare reparationer. Därför är det bra att byta bälgen så fort du ser några sprickor eller andra defekter.

Här kan du se en instruktionsfilm som visar hur det går till att byta bälgen på din vagn. Under filmen beskriver vi även hur det går till med text och bilder. Bälgarna kan se lite olika ut beroende på vilket typ av påskjut som sitter på just din vagn. Men sättet att byta bälgen är väldigt likartade så filmen ger dig ändå en bra vägledning även om det sitter ett annat typ av påskjut och bälg på din vagn.

Gummibälgen byter du genom några enkla moment.


1, Trä tillbaka bälgen över bakre bulten

Börja med att trä tillbaka bälgen över den bakre bulten på kulkopplingen för att komma åt bulten till kulkopplingen.

2, Ta loss kulkopplingen

Ta loss kulkopplingen genom att lösgöra de bultar som kulkopplingen är fäst med. När du gör detta kan du tänka på att sätta en sprint i kulkopplingens bakre bulthål samtidigt som du tar bort bulten och avlägsnar kulkopplingen. Då förhindrar du att påskjutsdämparen åker ut. Om den åker ut blir det lite krångligare för dig när du ska sätta tillbaka allt. Tänk även på att kulkopplingarna kan se lite olika ut och bultarna kan därför sitta på andra ställe än i ovanstående film och på dessa bilder.

3, Ta loss bälgen och rengör stången

När kulkopplingen är avlägsnad kan du klippa loss stripen i bakkant på bälgen och som gör att bälgen sitter fast och därefter plocka loss bälgen. Rengör sedan röret från fett och smuts. Bromsrengöring och vanligt papper funkar fint.

4, Sätt dit den nya bälgen och sätt fast kulkopplingen

Trä på den nya bälgen och sätt därefter fast kulkopplingen på samma sätt som när du tog loss den. Glöm inte att trä över bälgen över bulten. Avsluta med att sätta fast bälgen i bakkant med en ny stripe.

5, Smörj påskjutet.

Smörj påskjutet och bälgen med hjälp av fettnipplarna som sitter på påskjutet. Här behöver du en fettspruta, så låna av en granne eller ta hjälp av en verkstad om du inte har en egen.

Behöver du hjälp att hitta rätt?
Fyll i formuläret så hjälper vi dig
54- > FP > Reservdelar Släp

Fyll i de uppgifter du har om Reservdelen du söker

Bifoga beskrivande bilder till oss för att underlätta identifieringen

Maximum file size: 516MB

Hur kan vi nå dig för att följa upp?

Rensa