Glidlager och bussningar

Glidlager finns både som axial- och radiallager och bygger på att det finns en bärande vätskefilm eller smörjfilm mellan två huvuddelar, en bärande del och lagertappen som ska lagras. Friktionen i glidlager är generellt mycket större än i rullningslager eftersom glidfriktionen är mycket större än rullfriktionen. Glidlager finns i olika material som gör dem särskilt lämpat för olika användningsområden.


Det finns en mängd fördelar med glidlager:

 • Underhållsfria

 • Hög värmeledningsförmåga

 • Stort arbetstemperaturområde

 • Kemisk resistans

 • Extremt höga belastningar under lång tid

 • Bearbetning efter montering

 • Damm och smutståliga

 • Vibrationsdämpande

 • Användning i vätskor

 • Låg friktionskoefficient

 • Låg vikt

 • Lågt pris jämfört med andra typer av lagringar

Glidlager och bussningar är väldigt vanliga där underhållsfria lagringar krävs t ex i livsmedelsindustrin och kemisk industri och där smörjmedelsbrist kan uppstå, samt där lagringen kräver ett mycket begränsat utrymme. Exempel på applikationer är allt från entreprenadmaskiner, gymutrustning, hydraulpumpar, pneumatik- och hydraulcylindrar, stötdämpare, truckar, lyftbord, bakgavellyftar, transportanläggningar, fordonschassin, motorer, växellådor, turbiner, fartyg, gruvindustri, dörrar, möbler, lantbruks- och skogsmaskiner samt maskiner av alla slag inom industrin främst med låga eller måttliga varvtal och låg/hög belastning.

Olika material och utformningar på glidlager

Det finns ett antal olika typer och materialval när det gäller glidlager och bussningar. De vanligaste och de som vi har lagerförda för snabba leveranser är:

 • Acetalbussningar

 • Bronsbussningar

 • Oljebronsbussning

 • PTFE-bussning (Glidlagerbussning)

 • Stålbussningar

 • Glidbrickor - PTFE och brons

Hur du identifierar ett glidlager eller en bussning

Det vanliga sättet att identifiera vilken bussning du har behov av är den invändiga diametern (d), den utvändiga (D) och längd (L). Materialet och med eller utan fläns eller andra tydliga utformningar är också viktiga att ange när du söker ett gidlager/bussning.

Hur du beställer

Ange vilken typ av bussning du är på jakt efter samt måtten och kontakta oss för prisuppgift eller beställning. Det går självklart även bra att kontakt oss om du behöver hjälpa att hitta rätt typ av glidlager/bussning.
063-10 29 45
info@kilremslagret.se