Vibrationslösningar

Problem med vibrationer?

Vid användande av maskiner kan ibland följa problem med vibrationer. En av de enklaste lösningarna är att använda dämpare av olika modeller. Nedan har vi delat in olika maskintyper och vilka modeller av dämpare som är användbara. Modellerna finns också i flera varianter med olika egenskaper vilket du kan läsa mer om på den här sidan.

Slående maskiner

Maskiner och verktyg som exempelvis stansar, pressar, plåtsaxar & nibblingsmaskiner. Slag och vibrationer från dessa maskiner kan dämpas av anslagsdämpare respektive maskinfötter, ett urval syns på bilden nedan.

Verkstads- & snickerimaskiner

Maskiner i verkstadsmiljö och snickerier som exempelvis svarvar, fräsar, hyvlar, snickerimaskiner, plastbearbetningsmaskiner, pelarborr mm. Här är det viktigt att veta vikt på maskinen, antal uppställningspunkter och antal slag per minut för att hitta rätt lösning. Vibrationer från dessa maskiner kan dämpas av nedanstående produkter.

Roterande maskiner

Under rubriken roterande maskiner finner vi förbränninsgmotorer, kompressorer och kylskåp. Här är vikt och antal uppställningspunkter viktigt för att hitta rätt egenskaper på vibrationsdämparen. 

När det gäller vibrationer från blandare, krossar och valsverk så är information om maskinens vikt, antal uppställningspunkter, varvtal samt maskinens omgivning och miljö viktig för att välja rätt storlek och egenskaper på dämparen. 

När vibrationer från fläktar och pumpar skall dämpas är det viktigt att veta belastning per dämpare och störfrekvens i Hz. Läs dämparnas produktblad för att matcha mot de specifika kraven.

Vid vibrationer från elektriska motorer är det viktigt att läsa dämparnas produktblad för att hitta rätt dimension och egenskaper, rådfråga även Kilremslagrets personal innan köp om du är osäker.

Instrument & känslig utrustning

Olika instrument och känslig utrustning dämpas av nedanstående produkter. När det gäller känslig utrustning rekommenderar vi alltid kontakt med Kilremslagrets personal för rådfrågning.

Vägg- och takmonterade maskiner

Vägg- eller takmonterade instrumentskåp som behöver skyddas från från stomljud, vibrationer och stötar som genereras av närbelägna motorer, verkstadsmaskiner mm. Här är vibrationsdämpare som är särskilt framtagna för vägg- och takmontage lämpliga att använda, dessa jobbar ofta i par där den övre har inbyggd säkring vilket hindrar den isolerade enheten att falla ned vid överbelastning. Dessa är även lämplig för lätta väggmonterade maskiner, fläktar, luftvärmepump och andra vibrerande aggregat. Du kan läsa mer om vibrationsdämpare för väggmontage här.

Läs mer om de olika varianterna av vibrationsdämparna  på den här sidan (som vi även länkade till högst upp i den här artikeln)