Släpvagnsguiden - Råd till dig som tänker köpa en släpvagn

En släpvagn kan vara en väldigt bra investering både för dig som privatperson och företag, en släpvagn håller väldigt bra andrahandsvärden om den är i bra skick. Här följer några råd till dig som funderar på att köpa en släpvagn som vi som återförsäljare av släpvagnar samlat på oss under åren.

Här hittar du även länken till transportstyrelsens släpvagnskalkylator. Där kan du kontrollera om ditt eller dina dragfordon får dra den tilltänkta vagnen.

Storlek

Börja alltid med att utgå från ditt behov. Vad ska du använda vagnen till, vilken typ av last är det som du vill frakta. För att veta vilken storlek du behöver på din vagn är ett tips att helt enkelt mäta lasten. Vill du få plats med två skotrar, är det mest buskar och ris från tomten, byggmaterial osv. Mät din last, längd och bred men även höjden kan vara intressant för att du ska veta att du får plats med det du tänkt!

Fundera även på om din last är känslig för väder och vind, då kan du behöva en kåpa på din vagn.

Behörighet och vikt

Det är viktigt att du kollar vad du får dra med din dragbil, dvs vagnens totalvikt. Den här informationen hittar du i registreringsbeviset till bilen. Vagnens totalvikt hittar du på vagnens typskylt som du hittar framtill eller baktill på vagnen.

  • Vagnens totalvikt är vagnens hösta tillåtna totala vikt inklusive last och eventuell kåpa.

  • Vagnens Lastvikt är den maximalt tillåtna vikten vagnen får ta i last. Kom ihåg att vikten på en eventuell kåpa måsta räknas med i lastvikten.

Kom även ihåg att ditt körkort och ditt dragfordons totalvikt spelar in. Totalvikten på ditt dragfordon plus ditt släpfordon får inte överstiga 3 500 kg om du inte har utökade behörigheter på ditt körkort.

Släpvagnskalkylatorn
Om du tycker att detta verkar krångligt kan du gå till transportstyrelsens släpvagnskalkylator och knappa in registreringsnumret på ditt dragfordon och på släpet och se om du får köra ekipaget och hur mycket du får lasta.

Tillbehör

Det finns en mängd tillbehör till släpvagnar. Det mesta går att eftermontera men en del saker är bra att ha med direkt från start om du köper en ny vagn, exempelvis kåpa och bakgavel som kan bli dyrare vid eftermontering.

Andra exempel på tillbehör är lastgaller, extra lastöglor, olika typer av lastskydd för golv och baklem, LED-belysning samt sommar och vinterdäck med aluminiumfälg för att nämna några vanliga tillbehör. Ett viktigt och smart tillbehör som vi gärna vill nämna är en springsecure som är en extra säkerhetsspärr som automatisk klickar in när du öppnar kåpan.

Tips och trix

Några avslutande tips!

När det gäller släpvagnar så följer ofta pris och kvalité varandra. En vagn som kostar mer har generellt en längre livslängd och går inte sönder lika ofta. Det är även så att en välskött vagn i bra skick håller ett bra andrahandsvärde. Detta gör att leasing eller avbetalning kan vara ett bra finansieringsalternativ om du vill köpa en ny vagn i det högre prissegmentet.

Om du däremot känner att du bara ska köra vagnen några gånger per år kan det vara bättre att sikta på en billigare vagn.