SPC och XPC

När det kommer till remdrifter på större maskiner, exempelvis stenkrossar, jorbruksmaskiner och större reservaggregat så är det ofta en så kallad SPC-rem eller en XPC-rem som används. Det som skiljer dessa två rem-typer åt är att SPC-remmen är slät och XPC-remmen är tandad (även andra beteckningar kan användas för tandade remmar exempelvis SPCX så kolla alltid på remmen om den är tandad eller inte).

Den tandade remmen nyper åt hårdare i remskivan och överför därför mer kraft än den otandade SPC-remmen, men detta innebär även att XPC-remmarna slits lite hårdare, särskilt om dina remskivor är något slitna.

Kilremmar för stora maskiner

Lagerförda remmar

Vi har de allra flesta längderna lagerförda för snabba leveranser. Den kortaste lagerförda remmen är SPC2000 och den längsta är SPC12000.

Fyll i de uppgifter du har om remmarna i formuläret nedan för prisuppgifter mm.

  • Fyll i de uppgifter du har om din rem:

  • Ladda bild
  • Should be Empty:

Identifiering av SPC och XPC

längd och bredd rem.png
 

SPC-remmen är 22 mm bred och 18 mm på höjden. XPC-remmen har samma mått (22 mm bred, 18 mm hög).

Om höjden är 14 mm är det en C-rem. Denna rem är inte lika kraftfull som de förstärkta varianterna SPC och XPC.

Längden på dessa remmar anges som en delningslängd i mm och står i regel direkt efter SPC eller XPC, exempelvis SPC7100. Remmens delningslängd ligger någon mm nedanför remmens topp. Om du mäter remmens utvändiga längd så ska du dra av ca 30 mm för att få fram remmens delningslängd. Så i vårt exempel med remmen SPC7100 så har den en utvändig längd på 7130 mm.

Du kan alltid kontakta oss om du är osäker på hur du ska mäta och identifiera de remmar du har på din maskin.

Flera remmar i bredd

På de flesta applikationer där SPC och XPC används så går det flera remmar i bredd på samma skivor. Det är då viktigt att alla dessa remmar kommer från samma tillverkningsserie så de är exakt lika långa. Annars riskerar du att remmarna slits ojämnt med en kortar livslängd som följd.


Kontakta oss gärna för frågor eller beställningar:

063 – 10 29 45

info@kilremslagret.se