Linjärlager och kulbussningar

Ett produktområde som vi gradvis utökar är linjärlager, eller kulbussningar som det även kallas. Linjärteknik används när det finns behov av en linjär rörelse, alltså förflytta något i sidled eller höjdled – eller både och. En av de vanligaste metoderna för att göra detta är med en kulbussning (i kombination med en axel eller en kulskruv). 

Ett linjärlager eller kulbussning kan liknas vid ett kullager. Men istället för att rotera är kulbussningen monterad så att det glider längs med axeln. Kulbussningar består av hållare, ofta tillverkad av polyamid/plast och en löpbana av härdat stål för att guida kulorna i enheten.

Kulbussningar finns i en mängd olika utföranden och typer. Det finns två olika standarder att välja mellan, ISO eller JIS. ISO är mest gångbar i Europa medan JIS sitter nästan uteslutande i maskiner från Japan. Dessa två standarder är ej kompatibla. För att förhindra smuts och föroreningar att tränga in i kulbana och förstöra både kulor och bana levereras kulbussningar ofta med tätningar.


Fördelen med kulbussningar:

·      Låg friktion, mindre behov av smörjmedel

·      utrymmesbesparande

·      enkla att montera

·      prisvärda

 

Typiska applikationer:

·      Automationsmaskiner: såsom hanteringsutrustning, pnenumation, luckor till CNC-maskiner

·      Medicinskutrustning: ambulansinredning, olika hjälpmedel för laboratorier

·      Verktygsmaskiner: där kravet på precision inte är det kritiska

·      Livsmedelsindustri: förpackningsmaskiner, märkmaskiner

·      Gymmaskiner

·      Överallt där man söker en enkel linjärrörelse


Hur köper jag linjärlager?
När du ska byta linjärlager eller kulbussningar är det bäst att försöka identifiera det nuvarande genom att leta efter identifikationer på lagret, en siffer- och/eller bokstavsbeteckning. Det är alltid bra att också mäta lagret, invändig diameter (axelns diameter), utvändig diameter samt längden i millimeter.

Självklart går det alltid bra att komma in till oss med lagret så hjälper vi till att identifiera vilket ersättningslager du behöver.