Lagerhus och lagerbockar

Vi lagerför de vanligaste lagerhusen och lagerbockarna. De vanligast förekommande lagerbockarna är P (hästsko-formad), F (fyrkantig, platt) och FL (ögonformad). Många fabrikat har sina egna beteckningar som går att översätta till någon av dessa. Längst ned på sidan finner du även två filmer, på den första går vi igenom olika typer av lagerbockar, vad som kännetecknar dem samt hur du mäter dem. Den andra filmen fördjupar sig på insatslager som lagren i lagerbocken kallas.

Lagerbockar i gjutjärn

Nedan finner du bilder och mått på de vanligaste lagerbockarna. En lagerbock kommer normalt komplett med lager. Vi har också ett flertal varianter och utföranden av s.k. insatslager som passar lagerbockarna.

 
 

Läs mer om dimensioner och beteckningar på UCP (pdf-dokument), UCF (pdf-dokument)och UCFL(pdf-dokument). Fler storlekar och typer existerar, men ovanstående är de vanligaste. Vi lagerför också en billigare serie för de mindre krävande applikationerna. 

Delbara lagerhus

Delbara lagerhus kännetecknas av att toppen på lagerhuset kan demonteras och därmed fås tillgång till lagret. Beteckningen börjar oftast med SNC/SNK. I denna typ av lagerhus används sfäriska kul- eller rullager.
 

Vi lagerför också tätningar, distanser och ändlock till dessa.

Plåtlagerhus

Dessa används främst i enklare applikationer där påfrestningarna inte är så stora. Vanligt förekommande i exempelvis snöskotrar.

 
 

Insatslager

Insatslager används i lagerbockar av gjutjärn och plåt. De vanligaste typerna redovisas med mått och benämning i denna fil (pdf-fil).

Specialmaterial

Lagerhus finns också i specialmaterial såsom rostfritt (används exempelvis inom sjöfarten) och i komposit (exempelvis inom medicin- och livsmedelsindustrin). Ring gärna så berättar vi mer.

 
 
 
 
 
 


Kontakta oss för frågor eller beställningar:

063-10 29 45
info@kilremslagret.se