Nyhetsbrev oktober

Hösten är här och många hydrauldrivna maskiner är i bruk, sopmaskiner, pumpar, sågar, skogsmaskiner mm. Här hittar du ofta på utgående axlar en högtryckstätning och dessa ska vi titta lite extra på i detta nyhetsbrev. En annan produkt som brukar säljas mer frekvent hos oss under den här årstiden är balatarem (planrem) som kan finnas på exempelvis vedkapar och sågar.


Högtryckstätning
Hydraulmotorer – på utgående axel sitter oftast en högtryckstätning, det kan också sitta en nållagertätning ytterst. Att tänka på är att mäta det invändiga måttet på tätningen där den sitter mot axeln. Dvs, mäta axeln där tätningen sitter. Oftast förstörs tätningen när den plockas bort och kan då vara svår att mäta på. Det utvändiga måttet kan antingen mätas på tätningen om den inte är för deformerad, annars i sätet. Ibland hålls tätningen på plats med en låsring. 

Låsringen mäts på axel respektive säte beroende på utförande. Du skall mäta axeln eller hålet, ej i spåret. Tummregel: SGA (segersäkring axel), SGH (segersäkring hål).

Vi har de flesta dimensioner av högtryckstätningar hemma på hyllan och de vi inte har går i regel att beställa hem med kort leveranstid.


Skarva balatarem
Balataremmar eller planremmar som de också kallas behöver vanligen skarvas ihop. För den som aldrig gjort detta kan det vara lite besvärligt. Vi har gjort en kort instruktionsfilm som visar hur du skarvar eller låser ihop en balatarem med hjälp av ett alligatorlås. Klicka på bilden nedan.


Undvik frysta lås
Ett bra tips på hur du kan minska problemet med frysta lås är att använda en bit ridåplast över låset för att minska väderpåverkan och fukt.


Kopplingar - hydraulmotorer
Nu under hösten snurrar en mängd maskiner som har hydraulpumpar som drivs av externa el- eller förbränningsmotorer. De kan ha en flexibel koppling för att minska slitage på dyrare komponenter samt för att ta upp eventuella riktningsfel.

Kopplingar

Som du ser på bilden har vi ett brett sortiment hemma på våra hyllor. Om du är nyfiken på kopplingar eller osäker på vilken typ av koppling du har och hur du ska mäta den så kan du läsa mer om detta på vår webbsida:

http://www.kilremslagret.se/tips-fran-experten/tata-och-dampa/skola/kopplingar


Nominerade till pris på Guldgalan
Vi avslutar med en rolig nyhet och det är att vi blivit nominerade till priset Årets marknadsförare i Jämtland. Om du vill veta vilka de andra två nominerade är och läsa motiveringarna så klickar du på bilden nedan: