Vilket bilbatteri ska jag ha?

När du funderar på vilket batteri som passar din bil är ett tips att följa de 6 stegen i vår batteriguide. Ta en titt på den korta filmen eller följ våra textinstruktioner under filmen så blir det lättare att hitta rätt batteri för dig och din bil. Kom ihåg att det i regel finns flera olika batterier som kan passa så försök hitta ett som passar dig och din bils förutsättningar.

Längst ner på sidan hittar du även en länk till vår leverantör där du kan göra en sökning på ditt fordons registreringsnummer samt ett formulär där du kan fylla i dina uppgifter så hjälper vi dig söka fram ett bra alternativ. Men läs helst igenom vår batteriguide först och titta på filmen då det kan finnas flera batterier som passar ditt fordon.

 
 Bilbatteriguiden - 6 steg

1. Instruktionsboken. Läs tillverkarens rekommendationer för originalutrustning som du enklast hittar i bilens instruktionsbok.

2. Batteriets storlek. Mät storleken på ditt nuvarande batteri. Det handlar oftast helt enkel om att se till att batteriet får plats i batterilådan och kan låsas fast ordentligt. Många fordon kan även använda fler än en storlek. Var noga när du mäter och mät batteriets längd x bredd x höjd, gärna i mm. Mät även eventuella uppstickande pooler. Ett vanligt mått är 278 x 175 x 190 i mm.

3. Polställning. På en del bilar är kablarna ganska korta och då är det viktigt att du kollar vilken sida du har pluspolen på och att det nya batteriet får pluspolen på samma ställe. Exempelvis så sitter pluspoolen till höger på batteriet på bilden här nedanför (röd hatt).

Bilbatteri pluspoolen på höger sida


4. Kallstartström (CCA, A eller EN), kan även betecknas (A eller EN). Batteriets CCA är det som avgör vilken startkraft du har, vilket är extra viktigt när utetemperaturen sjunker. Siffran står för det antal ampere ett batteri kan leverera under 30 sekunder vid en temperatur på – 17,8 grader Celsius innan spänningen sjunker under miniminivå. Ju högre CCA, desto bättre! Vanligen är detta på våra breddgrader viktigare än hur många Ah batteriet har. Så vet du med dig att du har många kallstarter på ett år och korta körsträckor, lägg några extra kronor för att få ett batteri med ett högre CCA-mått. Ett vanligt mått är 680 CCA (på bilden nedan ett batteri med 550 A som är detsamma som CCA) .

Kallstarström (CCA, A eller EN)

5. Rätt kapacitet (Ah). Batteriets kapacitet mäts i amperetimmar (Ah), förenklat kan det förklaras som hur många ampere ett batteri kan leverera under en timme.

6. Batterityp. När du nu vet vilka mått och kapacitet som gäller för ditt batteri så behöver du bestämma vilken kvalité eller typ av batteri som passar bäst. Här är det viktigt att tänka på att om du har en något nyare bil som använder den senaste bränslebesparingstekniken exempelvis start-stopp-system och energialstrande bromssystem så bör du använda så kallade AGM batterier. Detsamma gäller om din bil har dieselvärmare.

AGM är en batterityp som klarar upprepade i- och urladdningar betydligt bättre än fritt ventilerade batterier. Detta gör att AGM batterier får betydligt längre livslängd i krävande applikationer.

 
Ett AGM-batteri från Yuasa

Ett AGM-batteri från Yuasa

 


Sammanfattning - Vilket batteri ska du ha

Nu när du har koll på de sex punkterna ovanför så kan du antingen själv leta fram ett batteri eller beskriva dina förutsättningar för din batterihandlare så hjälper de dig att hitta ett batteri som passar för just dina förutsättningar och din bil.


Om du ska byta batteriet själv
I de flesta bilar är det inga problem att byta ett bilbatteri själv, men i vissa fall krävs det att det görs av en fackman. Kontrollera detta innan du byter ditt bilbatteri. Tänk på att när du bryter strömmen till bilen så kan vissa elektroniska system i bilen ställa sig i ett stöldskyddsläge, exempelvis bilstereon som då kräver en kod för att starta igen eller att centrallåset låser fordonet när batteriet kopplas ifrån, så lämna inte nycklarna i bilen!


Sök på registreringsnummer:

Du kan också gå in på vår batterileverantörs webbsida, där kan du ange din bils registreringsnummer och få fram ett rekommenderat batteriet till din bil (sökruta längst upp till vänster). Men tänk på att sökfunktionen inte tar hänsyn till vilken miljö din bil befinner sig i (kyla, antal kallstartar, många korta körsträckor osv) och inte heller eventuella eftermonterade strömförbrukande applikationer (dieselvärmare, skärmar till barnen mm).
Yuasa batterisök.

Kontakta oss:
Det går givetvis även bra att kontakta oss så på kontaktuppgifterna nedan eller fyll i formuläret här under så återkopplar vi till dig så fort vi kan:
063-10 29 45
info@kilremslagret.se
Odenskogsvägen 30

  • Fyll i de uppgifter du har:

  • Ladda bild
  • Should be Empty: